7 Hacks Mentals per mantenir-te disciplinat durant un programa d’entrenament

El millor programa d’entrenament del món no serveix de res sense algú amb la disciplina suficient per executar-lo. Un dels enemics més poderosos als que t’enfrontaràs durant el viatge cap al teu objectiu físic és la veu de dins el teu cap. Aquella veu que t’incita a estirar-te al sofà un cop arribes a casa de la feina. Que et persuadeix per saltar-te un entrenament, o alguna de les sèries que et tocarien fer durant l’entrenament de la jornada.

Un bon entrenador ha de saber detectar quan un atleta està a punt de baixar del carro. Però si no tenim entrenador, com ho fem?

 

Vivim en una societat en que hi ha més plaers que mai a les nostres mans. Com a conseqüència, cada vegada ens costa més fer tasques dures per obtenir una recompensa. No ens val la pena perquè la nostra psicologia sap que tenim la recompensa (en forma de pic de dopamina) a les nostres mans a les xarxes socials, sèries o sucre. Davant de totes aquestes recompenses instantànies, anar a entrenar fa que sembli un calvari en comparació. I així, dia rere dia, moltes persones destrueixen tot el seu potencial físic. Igual que un batalló d’espartans ben entrenats sense un general que sàpiga dirigir-los. És per això que avui discutirem 7 hacks mentals per mantenir-nos disciplinats durant el nostre programa d’entrenament.


1- Establir un objectiu específic

 

Defineix una meta física concreta i realista per al teu programa d'entrenament. Això et donarà una direcció clara i et proporcionarà un motiu per continuar fins al final quan et trobis desmotivat. El teu objectiu físic serà la teva recompensa per a dur a terme l’acció d’entrenar. Cada dia en que et costi dur a terme l’entrenament cal que visualitzis el teu objectiu físic final de la manera més clara, concisa i realista possible. 



2- Celebrar els petits èxits

 

Cal que vegis cada sessió completada correctament com a una victòria. Ho son de debò. Com un pas més cap a l’objectiu físic que t’has definit. Interioritza que només s’arriba als grans objectius si cada dia s’executen les accions que calen de manera correcta. Celebra les petites victòries dedicant més temps a les activitats que t’agraden, posant un tic al calendari o fent un mos del teu menjar preferit. El cas és que donar-nos un petit premi per cada petita victòria farà que l’endemà tornem a l’entrenament amb més ganes. Al cap i a la fi cada dia t’apropa més al teu gran objectiu final.


3- Estimula la teva motivació 

 

Escolta música dissenyada per fer sentir els seus oients com a autèntics campions. El techno, el hardstyle melòdic o el metal son les propostes musicals que a mi em funcionen. Cadascú té els seus gustos musicals i per tant tothom té el deure de trobar la música que el fa sentir com una autèntica bèstia. 

També funcionen els discursos motivadors. Youtube és ple de discursos de grans oradors que fan posar els pèls de punta. Històries de superació tan terribles que faran que el teu problema més greu sembli un joc de nens en comparació. Un bon discurs motivador té el poder d’encendre el foc que portem dins, un foc que tu pots fer servir per anar a entrenar.

4- Estructura la teva rutina

 

Realitza un esquema acurat de la teva rutina, ja sigui en un document digital o en paper i tinta. Elimina totes les activitats que et fan perdre temps i que potencialment et poden donar ganes de saltar-te un entrenament. Estableix objectius a curt, mitjà i llarg termini i anota’ls per el dia que els vols aconseguir (objectius a part del teu objectiu físic). Per exemple: “aquest divendres aixecaré 0,5 Kg més en elevacions laterals d’espatlla”.

 

El temps és més valuós que l’or, ja que és un recurs que no es pot comprar i quan el gastes ja no et torna. Estimula la funció executiva del teu cervell estructurant el teu temps com el que és: el bé més valuós que tens. Quan tinguis l’estructura de la teva rutina feta, segueix-la al peu de la lletra. Cada petita acció que tu segueixis i que prèviament has estructurat està entrenant el teu cervell a nivell molecular per ser més disciplinat. Mantenir la disciplina en les petites coses a la llarga farà que fer accions que prèviament havies trobat difícils es tornin fàcils.


5- Busca aliats

 

Si no disposes d’un entrenador que et mantingui motivat i disciplinat, recolza’t en persones del teu cercle. Aquell noi del gimnàs que té més experiència que tu, el gerent del gimnàs a qui vols caure bé, la teva parella. Són només alguns exemples de persones per les quals val la pena mantenir el bon hàbit d’entrenar dur. Si t’atures, quedaràs malament als seus ulls. No només això, sinó que interactuar amb ells pot donar-te motivació i forces per seguir endavant.

De fet et recomano anar més lluny encara: promet-los que arribaràs al teu objectiu. Aquest és un mètode més radical, però fer una promesa et lligarà psicològicament a complir-la (o almenys a tenir moltes més possibilitats per fer-ho). Si falles, quedaràs molt malament davant aquestes persones que segurament aprecies en major o menor mesura.


6- Sigues el teu propi heroi

 

Sòcrates va dir “és una llàstima per a l’home arribar a vell sense presenciar la bellesa i la força que el seu cos és capaç d’obtenir”. Si no mantens un bon hàbit d’entrenament, no arribaràs mai a apropar-te a un ideal de vitalitat, força i bellesa. Si no mantens un bon hàbit d’entrenament en pagaràs les conseqüències quan arribis a la tercera edat.

El que no s’entrena, s’atrofia. Ja siguin els nostres músculs, el nostre cervell o el nostre metabolisme. Sigues conscient de la teva bona salut general, i dóna gràcies desenvolupant-la encara més fins a portar el teu cos al límit. Al món hi viuen milions de persones que ja sigui per malaltia o discapacitat no poden explotar el seu potencial. Creu-me, aquestes persones donarien el que fos per tenir el potencial físic que tu tens!


7- Auto-cura

 

Després de l'entrenament, cuida't amb la mateixa devoció. Com un gladiador que es recupera per tornar a lluitar, assegura't de dormir bé i recobrar la teva energia. Si no et recuperes bé, serà més difícil prendre la decisió d’anar a entrenar al següent dia que et toqui fer-ho. La fricció mental que patiràs serà molt major si no vas descansat.

Cal assegurar que dorms totes les hores que necessites i que el teu son és de qualitat. Cal que mengis suficients calories com per emplenar de nou els teus músculs de glucosa i guarir-los amb proteïna. Guarir el teu cos et facilitarà les ganes d’entrenar per el dia de demà. Dedica temps a assaborir les petites victòries del dia i el descans merescut.

Ernest

Anterior
Anterior

5 Beneficis secrets de l’entrenament de resistència

Siguiente
Siguiente

Com maximitzar l’amplada de la teva figura